Archive for the ‘poly-tank’ Category

h1

0102651849 –>NOMBOR PENIPU!!! JGN WT DEAL PAPE NGN NO NIH!!

May 6, 2010

Nampaknye bukan aku sorg jer dh terkena ngn mamat nih… yang CELAKA tu, baru2 ni aku dpt lagi msg dri mamat ni nk jual ikan.. Aku nk bgtau sape2 yg belum terkena.. mamat ni mula2 akan hantar msg cakap dia ada supply benih ke, keli matang ke ngn harga yang boleh dikategorikan murah.. kt aku dia ckp kolam dia kt melaka.. sg. udang kalu x silap.. siap bg salam dalam msg tu.. tp aku rase dia ni kafir!! aku mula2 x layan gk.. tp 3 kali msg dia tukar, makin lama harga makin murah.. bila dh minat, aku kol tnye cmne ape sume.. pastu dia mintak deposit.. hah..tu yg terkena aku.. mmg sial laa,aku lak time tuh stok tgh ciput.. mmbe2 pn xdpt nk support,so terpaksa laa.. tau2 kne tipu daa..

Tp aku rase mamat ni akan tukar nombor tpon len.. coz sblm nombor ni kuar, aku ada dpt gk msg ayat lbih kurang.. tp dari no 016.. so, sape2 ada info boleh lah letak kt blog ni k?

Advertisements
h1

Keli dalam Kanvas

March 21, 2008

Buat masa ini, terdapat 4 cara yang lazim digunakan dalam bidang akuakultur untuk menternak ikan keli dan sebagainya. Bagi yang memiliki tanah sendiri, boleh lah menggunakan kaedah tradisional seperti mengorek tanah untuk dibuat kolam. Bagi yang berduit boleh juga membuat kolam simen. Kaedah ke-3 merupakan antara yang mahal iaitu menggunakn “poly-tank”. Bagi penulis sendiri, saya menggunakan kaedah ternakan dalam kanvas, walaupun agak mahal berbanding kolam simen dan murah dari poly-tank, tetapi saya berpuashati dengan cara ini.

 Untuk makanan pula, banyak cara boleh digunakan seperti memberi hasil buangan makanan atau pun perut ayam. Bagi penulis sendiri, bagi memastikan kualiti serta mengurangkan rasa ragu, saya menggunakan pallet ikan. Dengan kandungan protein yang tinggi, rasa ikan kali ini lebih manis serta kurang hanyir berbanding ikan-ikan keli yang diberi makan hasil sisa haiwan.

Untuk maklumat lanjut tentang pallet ikan serta bagi yang berminat untuk membeli pallet boleh lah reply di blog ini.